Denna sida är en annons

HemHybrid-ITFrån ett traditionellt datacenter till en ny konsumtionsmodell

Från ett traditionellt datacenter till en ny konsumtionsmodell

En gång i tiden bestod IT-avdelningen av ett gäng duktiga individer som satt tillsammans i ett öppet kontor. När man ville beställa en ny server, gick man dit och bad någon att göra det. IT-kostnaderna var otydliga och det var svårt att hålla koll på vilka tjänster företaget egentligen hade. Nu kan det läget ändras radikalt med hybrid it.

Den konsumtionsbaserade modellen över it-kostnader har snabbt tagit över marknaden. Den innebär att företag betalar ett fast pris för mjukvara, hårdvara och tjänster – och lösningen kan ändras flexibelt när behoven ökar eller minskar. Det blir också lättare att få en översikt över sina it-kostnader.

Jonas Emilsson Atea
Jonas Emilsson, Concept Manager på Atea.

– Man bör ha en digitaliserad tjänstekatalog, alltså ett tjänsteutbud som är tydligt synliggjort samt kvantifierad och kvalitativt säkrad, säger Jonas Emilsson, Concept Manager på Atea och fortsätter:

– Den geografiska platsen på tjänsterna som man konsumerar är inte viktig, utan det kan lika väl vara i publika molnet som i det egna datacentret. Det är oftast ett helt webb-baserat GUI och helt automatiserat så att användaren enkelt och tydligt kan beställa de resurser de behöver.

Läs mer om Dell VxRail

Då finns möjligheten att till exempel använda sig av ett mjukvarubaserat verktyg som smidigt kombinerar både publika molntjänster och företagets privata datacenter. Allt kombineras i en enkel modell med transparenta kostnader som kan anpassas enligt behoven.

Månadsprenumerera på IT-tjänster

Konsumtionsmodellen för publika moln är ofta en prenumerationstjänst som baseras på en månadskostnad med möjligheten att koppla till flera tjänster i samma paket. Modellen har följt samma utveckling som as-a-Service-trenden.

Erik Aldrin Dell
Erik Aldrin, Partner Sales and Development på Dell Technologies Storage, Platforms & Solutions Team.

– Dells hyperkonvergerade enhet VxRail ger Atea förutsättningar för att återkommande sälja prenumerationstjänster som kan hanteras genom ett enkelt webbgränssnitt helt oberoende av var man befinner sig geografiskt, likväl som att bygga upp kapaciteten på plats hos kund. Det blir allt mer attraktivt för kunder och följer samma utveckling som andra it-tjänster, förklarar Erik Aldrin, Partner Sales and Development på Dell Technologies Storage, Platforms & Solutions Team.

Läs mer: Dramatiken uteblev vid övergången till hyperkonvergerat

Den här modellen gör det enklare för företag att hantera sina IT-tjänster. Den sammanför databehandling, lagring och virtualisering samt erbjuder en automatiserad livscykelhantering. Även uppdateringarna sker automatiskt, så kluster är alltid validerade. Detta både minskar risken och förenklar arbetet.

En annan fördel med konsumtionsmodellen är att även stödfunktionerna kan centraliseras. Om det förekommer problem, kan man ta kontakta leverantören som tar hand om hela processen. Erik Aldrin summerar det:

– Grundtanken är att det ska vara ett lättskött system för de som hanterar det.

En unik demomiljö låter kunder att prova tjänsten i praktiken

De flesta tillverkare och leverantörer har numera en konsumtionsbaserad it-lösning men Dell är den enda leverantören som utvecklat ett hyperkonvergerat system tillsammans med VMware. I VxRail ingår VMwares Cloud Foundation-stack som en möjlig konfigurationsmodell. Det innebär att med VxRail i botten är lättare att ta steget vidare till en tjänstebaserad konsumtion med en högre grad av automatisering. Det underlättar hanteringen och ger en högre tillförlitlighet till en lägre kostnad och kräver färre arbetstimmar. Det hjälper även kunder att bygga andra tjänster ovanpå VxRail utan att behöva kompetensen för att sköta och underhålla systemen.

Läs mer om Dell VxRail

För att kunna se hur det fungerar i praktiken har Atea en demomiljö där kunder kan själva se integrationen mellan VxRail och VMware. Miljön består av två stora VxRail-kluster:

– Transformationsresan blir mycket tydligare när kunden får se hur systemet ser ut i verkligheten. Demoklustret är ett fantastiskt sätt att visa hur tjänsten fungerar. I praktiken visar vi Dells hårdvaruteknik VxRail och hur det fungerar tillsammans med vSAN och Cloud Foundation stacken från VMware. Demomiljön hjälper kunden att förstå hur lösningen kan hjälpa deras verksamhet, säger Jonas Emilsson

Konsumtionsmodellen ger högre flexibilitet och bättre skalbarhet. När en leverantör tar hand om allt – hårdvara, mjukvara och tjänster – kan en organisation gå från noll-läge till full fart i en mjukvarudefinierad resa. En resa med tryggheten av att kunna öka och minska investeringen efter behov.

– Målet med resan är hybrid-it och det når man bäst genom att lägga självbetjäning och automation av privata datacenter och publika moln ovanpå Dell VxRail och VMware Cloud Foundation, avslutar Jonas Emilsson.

Relaterad läsning från Dell Insights